Medische Encyclopedie – Apotheek Deys – Rhenen

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Overmatige speekselvloed

Inhoud

Overmatige speekselvloed

Wat is overmatige speekselvloed?

Bij overmatige speekselvloed heeft u hinder van teveel speeksel. Het kan komen doordat de speekselklieren te veel speeksel maken (hypersalivatie). Ook kan de afvoer van het speeksel minder goed functioneren. Dit kan een bijwerking zijn van sommige medicijnen of passen bij bepaalde ziektes.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Speekselvloed treedt vaak op bij Parkinson-patiënten en bij één op de drie patiënten met ALS. Ook de slik- en kauwspieren zijn dan aangedaan. De afvoer is dan gestoord door verminderde spierwerking.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de activiteit van de speekselklieren te verminderen onder andere door het toedienen van medicijnen.

Als hypersalivatie het gevolg is van medicijnen kan soms de dosering worden aangepast.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Glycopyronium
Glycopyrronium vermindert de hoeveelheid speeksel. Het remt de werking van een stofje in uw lichaam dat signalen doorgeeft van uw zenuwen naar uw spieren (acetylcholine). Acetylcholine beïnvloedt verschillende organen in het lichaam, waaronder de speekselklieren. Bij zeven op de tien kinderen werkt het medicijn goed. Ook bij de meeste volwassenen met Parkinson werkt het goed.

Botuline A toxine
Botuline A toxine verlamt de zenuwen die de speekselklieren aansturen. In zeer kleine hoeveelheden ingespoten in de buurt van de speekselklieren remt botuline A toxine de speekselproductie.

Atropine
Atropine wordt soms gebruikt voorafgaand aan een operatie om te voorkomen dat de patiënt last krijgt van overmatige speekselvorming en slijmvorming. Atropine vermindert de hoeveelheid speeksel en slijm in de luchtwegen.

Amitriptyline
Amitriptyline wordt gebruikt bij verschillende klachten en aandoeningen. Bijvoorbeeld depressies, zenuwpijn, bedplassen en hoofdpijn. Soms wordt het ook gebruikt bij overmatige speekselvloed bij ALS. Het vermindert de hoeveelheid speeksel.

Biperideen
Biperideen wordt soms voorgeschreven bij overmatige speekselvloed bij ALS. Het vermindert de hoeveelheid speeksel.

Oxybutynine
Oxybutynine wordt soms voorgeschreven bij overmatige speekselvloed bij ALS. Het is niet bekend hoe het precies werkt.