Medische Encyclopedie – Apotheek Deys – Rhenen

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > lidocaïne met prilocaïne op de huid

Inhoud

lidocaïne met prilocaïne op de huid

Lidocaïne en prilocaïne zijn verdovende medicijnen. Deze combinatie wordt in crème en pleisters gebruikt om de huid of slijmvliezen te verdoven.

Artsen schrijven het voor om pijn te voorkomen bij medische ingrepen of bij wondverzorging. Het wordt ook gebruikt bij seksuele stoornissen (voortijdige zaadlozing).

Wat doet lidocaïne met prilocaïne op de huid en waarbij gebruik ik het?

Pijn

Dit medicijn wordt gebruikt om de huid of slijmvliezen te verdoven bij kleine ingrepen zoals het inbrengen van een naald of het verwijderen van wratten. Het wordt ook gebruikt tegen de pijn bij het schoonmaken van een open been (open wond of zweer op het onderbeen).

Effect
Op de huid werkt het na 1-5 uur, bij de wond van een open been na een 0.5-1 uur en op slijmvliezen na 5-60 minuten. De werking houdt ongeveer 2 uur aan.

Lees meer over pijn . “

Seksuele stoornissen

Verschijnselen
Er bestaan verschillende seksuele stoornissen. Een vroegtijdige zaadlozing betekent dat de zaadlozing sneller komt dan de man of zijn partner wenst. Als de penis niet stijf wordt of niet lang genoeg stijf blijft, spreken we van een erectiestoornis. Ook minder zin in vrijen kan een seksuele stoornis zijn.

Oorzaak
Een te vroege zaadlozing komt veel voor in de puberteit. Dit gaat meestal vanzelf voorbij. Soms blijven de klachten.

Een vroegtijdige zaadlozing kan verschillende oorzaken hebben, zoals gevoelens, een erectieprobleem, ontsteking van de prostaat,  schildklierafwijkingen, medicijnen of een zenuwaandoening.

Behandeling
Praat over uw problemen met uw partner. Ook gesprekken met een arts kunnen de klachten minder maken.

Bij een vroegtijdige zaadlozing kan dit medicijn soms helpen.

De crème moet op de penis worden aangebracht en moet 5 tot 10 minuten inwerken. Voor de seks moet de crème worden verwijderd. De crème kan het rubber van condooms beschadigen. Let op, condooms kunnen hierdoor makkelijker scheuren.

Lees meer over seksuele stoornissen . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Huidirritatie. U merkt dit bijvoorbeeld aan een rode huid, zwelling van de injectieplaats, jeuk, tintelingen of een branderig gevoel. Raadpleeg uw arts als dit niet overgaat.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan huiduitslag, zoals galbulten, zwelling, roodheid of jeuk. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan een opgezwollen gezicht, benauwd zijn en flauwvallen. Raadpleeg dan direct uw arts.

  Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.

 • Blauw-grijze verkleuring van de huid of slijmvliezen. Raadpleeg dan uw arts.

  Dit kan wijzen op methemoglobinemie. Dit is een bepaalde vorm van bloedarmoede, waarbij de rode bloedlichaampjes in het bloed te weinig zuurstof kunnen afgeven. Heeft u al last van methemoglobinemie of heeft een bepaald aangeboren enzymgebrek, G6PD-deficiëntie? Overleg dan voor gebruik met uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik lidocaïne met prilocaïne op de huid gebruiken met andere medicijnen?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn in de normale dosering veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Zorg dat dit medicijn NIET in de ogen of in wondjes komt. Wrijf niet in uw oog als u dit medicijn met een vinger hebt aangebracht. Was uw handen meteen na het gebruik. Komt het per ongeluk toch in het oog of in een wond spoel dan goed met water om het medicijn te verwijderen en raadpleeg direct een arts.
 • Zweer op het been (open been): breng de voorgeschreven hoeveelheid crème op de wond aan. Wrijf de crème NIET in. Dek de crème af met een afsluitende folie en laat dit de voorgeschreven tijd inwerken. Daarna kunt u de folie verwijderen, de crème wegvegen en de wond schoonmaken.
 • Huid zonder verwondingen: breng de pleister of de voorgeschreven hoeveelheid crème op de huid aan. Dek de crème af met een afsluitende folie. Laat de voorgeschreven tijd inwerken. Vlak voor de ingreep zal de arts of verpleegkundige de pleister of het folie verwijderen en de crème weghalen met een desinfecterende oplossing.
 • Slijmvlies (van de vagina of op de eikel): de arts of verpleegkundige zal de crème aanbrengen. De crème moet daarna enige tijd inwerken.

Wanneer?

 • Op een zweer op het been: breng de crème een half uur tot één uur voor u de wond gaat schoonmaken aan.
 • De crème of de pleister moeten ruim voor de ingreep worden aangebracht. De arts of verpleegkundige geeft aan hoelang het medicijn moet inwerken. Dit varieert tussen de 10 minuten en 5 uur.