Medische Encyclopedie – Apotheek Deys – Rhenen

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > lidocaïne, zinkoxide en bismut bij aambeien

Inhoud

lidocaïne, zinkoxide en bismut bij aambeien

Lidocaïne maakt de huid gevoelloos. Zinkoxide en bismut werken licht indrogend. Zinkoxide beschermt bovendien de huid en werkt jeukstillend.

Deze combinatie wordt gebruikt bij aambeien en anusscheurtjes.

Wat doet lidocaïne, zinkoxide en bismut bij aambeien en waarbij gebruik ik het?

Aambeien

Aambeien zijn uitstulpingen van de binnenbekleding van de anus. Normaal sluit deze binnenbekleding de anus lekdicht af, maar bij aambeien ‘zakt het uit’ en kan het naar buiten komen.

Verschijnselen
U merkt een aambei aan irritatie en jeuk aan de anus. Dit komt doordat de anus niet meer goed sluit, zodat weglekkend vocht de huid van de anus irriteert. Vaak ziet u ook een beetje helderrood bloed bij de ontlasting, dat ontstaat door beschadiging van de aambei.

De aambei kan aan de binnenkant van de anus zitten, maar ook naar buiten komen. U voelt dan een knobbel aan de buitenkant van de anus. Is de knobbel niet meer naar binnen te duwen en erg pijnlijk, dan kunt u het beste contact opnemen met uw arts.

Heeft u last van voortdurend bloedende aambeien, raadpleeg dan ook uw arts.

Oorzaak
Aambeien kunnen ontstaan door harde ontlasting of verstopping, als u te hard moet persen. Bij ouderen en zwangere vrouwen verslapt het weefsel eerder, zodat zij sneller aambeien krijgen.

Behandeling
Met de volgende maatregelen kunt u proberen de aambei te genezen en volgende aambeien te voorkomen. Zie hiervoor ook de zelfzorginformatie over aambeien op deze site.

 • Ga direct naar het toilet als u aandrang voelt. U voorkomt dan opnieuw harde ontlasting waarbij u moet persen.
 • Pers niet te hard. Ontspan en laat de ontlasting rustig komen. Heeft u harde ontlasting of bent u verstopt, gebruik dan een dieet met veel vezels en drink veel vocht (anderhalf tot twee liter per dag) om de ontlasting zachter te maken. Eventueel kunt u tijdelijk een mild laxeermiddel gebruiken, zoals lactulosestroop.
 • Beweeg elke dag een half uur intensief, bijvoorbeeld wandelen, fietsen of tuinieren. Lichaamsbeweging zet de darmen aan tot activiteit, waardoor de ontlasting zacht blijft.
 • Gebruik zacht toiletpapier of een natte washand om de anus schoon te maken. U kunt ook met warm water spoelen. Gebruik liever geen zeep of vochtige toiletdoekjes, omdat deze nogal eens kunnen irriteren.
 • Draag katoenen ondergoed, dit geeft minder beschadiging van de huid.
 • Krab niet, dit verergert de jeuk en irritatie.

 

 

 

 

De aambei moet vervolgens vanzelf genezen.

Bij pijn, irritatie en jeuk kunt u de combinatie van lidocaine, zinkoxide en bismut in een zalf gebruiken. Het nadeel van zetpillen bij aambeien is dat ze vaak te hoog in de darm terechtkomen, terwijl ze eigenlijk dicht bij de sluitspier hun werk moeten doen. Sommige mensen gebruiken toch liever een zetpil omdat ze er de aambei mee naar binnen kunnen duwen.

Effect
Lidocaïne werkt verdovend, waardoor u pijn, jeuk en irritatie minder merkt. Zinkoxide en het vet van de crème of van de zetpil werken verzachtend en jeukstillend. Bovendien beschermen ze de huid tegen irriterend vocht uit de anus.
Zinkoxide en bismut hebben ook een licht indrogend effect.

De werking begint binnen 5 minuten. Het kan wel 2 weken duren voordat uw klachten helemaal verdwenen zijn. Raadpleeg uw arts als het dan nog niet over is.

Lees meer over aambeien . “

Anusscheurtjes

Anusscheurtjes zijn scheurtjes in het slijmvlies van de anus. Het wordt in de meeste gevallen door (dikke) harde ontlasting veroorzaakt, maar zij kunnen ook ontstaan bij seksueel contact via de anus. Anusscheurtjes kunnen klachten geven van pijn bij en na ontlasting, jeuk, branderig gevoel, en licht bloedverlies.

Als daardoor de ontlasting wordt opgehouden, worden de klachten alleen maar erger. De ontlasting wordt harder, waardoor het kloofje steeds open scheurt en meer pijn veroorzaakt.

Behandeling
U kunt proberen de anusscheurtjes te genezen en volgende anusscheurtjes te voorkomen met dezelfde maatregelen als bij aambeien (zie hierboven)

Bij jeuk en irritatie kunt u zinksulfaat vaselinecrème rond de anus smeren. Heeft u vooral veel last van pijn dan kunt u beter een vette crème met lidocaïne gebruiken, bijvoorbeeld een zalf met lidocaïne, zinkoxide en bismut.
Raadpleeg uw arts als u veel last heeft en de klachten niet snel overgaan.

Effect
Lidocaïne werkt verdovend, waardoor u pijn, jeuk en irritatie minder merkt. Zinkoxide en het vet van de crème werken verzachtend en jeukstillend. Bovendien beschermen ze de huid tegen irriterend vocht uit de anus.

Zinkoxide en bismut hebben ook een licht indrogend effect.

Lees meer over anusscheurtjes . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Een branderig gevoel vlak na inbrengen

 • Huidirritatie. U merkt dit bijvoorbeeld aan roodheid, toegenomen jeuk of branderigheid.

  Raadpleeg uw arts als dit aanhoudt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn of een van de bestanddelen van dit huidmiddel. Dit merkt u aan galbulten, zwelling, roodheid of jeuk.

  Raadpleeg dan uw arts. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik lidocaïne, zinkoxide en bismut bij aambeien gebruiken met andere medicijnen?

U kunt dit middel veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden of alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Het is verstandig te zorgen voor vezelrijke voeding. Dit maakt de ontlasting zachter, zodat u minder hard hoeft te persen. Vezels zitten vooral in volkorenproducten, groenten en fruit.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Gebruik dit medicijn alleen na overleg met uw arts. Als u zwanger bent, kunt u beter een zalf met alleen lidocaïne gebruiken. Van dit medicijn is namelijk bekend dat het niet schadelijk is voor de baby.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Maak de anus vooraf schoon, bij voorkeur met een watje olie, om het irriterende vocht te verwijderen.
 • Breng de zetpil met de punt naar voren in de anus. Als u de zetpil vooraf met water bevochtigt, kunt u hem makkelijker inbrengen.
 • De zalf dun op de huid rond en in de anus smeren. U kunt hiervoor eventueel een hoesje voor over de vinger, een vingercondoom, gebruiken. Dit is verkrijgbaar in de apotheek.

Let op: dit medicijn kan vlekken in kleding of linnengoed veroorzaken.

Wanneer?
's Morgens en 's avonds gebruiken en na elke ontlasting.

Hoe lang?
U kunt dit medicijn toepassen zolang u het nodig heeft. Neem contact op met uw arts als u na 2 weken nog steeds veel klachten heeft.